Firmy by sa mali k svojim peniazom počas daňovej kontroly dostať skôr

14.05.2014 Bratislava

Bratislava 14. mája (TASR) – Firmy sa budú môcť k svojim peniazom počas daňovej kontroly dostať pravdepodobne skôr ako až po jej úplnom skončení. Rezort financií v novele zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) navrhuje, aby správca dane počas daňovej kontroly mohol vyhotoviť čiastkový protokol, na základe ktorého by mohol vrátiť firme preverenú časť nadmerného odpočtu ešte pred ukončením daňovej kontroly. Návrh dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Skrátiť sa má tiež obdobie, počas ktorého bude firma uvedená vo zverejňovanom zozname dlžníkov na DPH aj po zaplatení dane. "S cieľom zlepšiť podnikateľské prostredie sa navrhuje skrátiť sledované obdobie, v ktorom je platiteľ DPH v zozname zverejnený, z 12 mesiacov na 6 mesiacov," zdôvodnil rezort financií v návrhu.

Novela zákona zahŕňa i ďalšie zmeny, ktoré majú byť v prospech podnikateľov. Po novom by im mohol kód elektronickej registračnej pokladnice prideľovať ktorýkoľvek daňový úrad. "Zároveň sa z technicko-organizačných dôvodov navrhuje, aby sa pokuty ukladali na mieste alebo v lehote do piatich pracovných dní. Pri zistení porušenia povinností sa bude vyhotovovať zápisnica z miestneho zisťovania," priblížilo Ministerstvo financií (MF) SR v dôvodovej správe.

Novela má upraviť aj zasielanie faktúr občanom telekomunikačnými operátormi a poskytovateľmi televízneho a rozhlasového vysielania. V súčasnosti je všeobecným pravidlom, že za miesto dodania služieb poskytnutých nezdaniteľným osobám sa považuje to, kde má poskytovateľ sídlo alebo prevádzkareň. Po novom by však mohli operátori a poskytovatelia elektronických služieb zasielať faktúry na miesto, kde má nezdaniteľná osoba sídlo, bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava. "Vyvolaným následkom zmeny v mieste dodania týchto služieb je rozšírenie využívania už existujúcej právnej úpravy takzvanej mini one-stop-shop, kedy sa pre ňu budú môcť rozhodnúť nielen operátori neusadení na území Európskej únie poskytujúci elektronické služby, ale navyše aj operátori so sídlom alebo prevádzkarňou na území Európskej únie, ktorí poskytujú aj telekomunikačné služby a služby televízneho a rozhlasového vysielania," uvádza sa v predkladacej správe k návrhu zákona.

Podľa predkladateľov sa operátorom, ktorí sa rozhodnú využiť túto dobrovoľnú úpravu, významne zníži administratívna záťaž, keďže sa nebudú musieť registrovať pre daň z pridanej hodnoty v každom členskom štáte, kde došlo k poskytnutiu telekomunikačných služieb, služieb televízneho a rozhlasového vysielania a elektronických služieb nezdaniteľným osobám. "Svoju povinnosť priznať a uhradiť daň si splnia v tom členskom štáte, v ktorom sa pre využívanie tejto úpravy identifikujú, a to podaním jedného daňového priznania elektronickými prostriedkami a uhradením splatnej dane," priblížil rezort financií.
 

Vyberte región